Hummelsta hemtjänst

Vi inom Hummelsta hemtjänst är en mindre grupp medarbetare som hjälper dig med just det du behöver.

Tack för att du valt att få din hemtjänst utförd av oss!

Inom kommunen har vi lång erfarenhet av hemtjänst, vi har utbildade och erfarna medarbetare. Vi arbetar hela tiden för att öka vår kunskap och för att höja kvaliteten på de insatser vi erbjuder.

Vi inom Hummelsta hemtjänst är en mindre grupp medarbetare som hjälper dig med just det du behöver. Tack vare den lilla gruppen är det lätt att känna igen oss som arbetar och gör det lättare att skapa kontakt med varandra.

Genom vårt goda bemötande och vår kunskap hoppas vi att du kommer vara nöjd med dina insatser och känna dig trygg.

Det är viktigt för oss att du känner

 • Trygghet
 • Inflytande
 • Meningsfull vardag som skapar livskvalitet och välbefinnande.

Salutogent förhållnings­sätt

I vård- och omsorgsarbetet i Enköpings kommun står den enskilde som behöver stöd och hjälp i centrum. Vi strävar efter att varje person ska ha inflytande över sin vård och omsorg, känna trygghet, känna sig respektfullt bemött och ha en meningsfull vardag. Med andra ord arbetar vi i enlighet med det salutogena synssättet.

Så fungerar Hummelsta hemtjänst

Vi finns till ditt förfogande klockan 7–22 alla dagar och på nätterna finns nattpatrullen tillgänglig. En biståndshandläggare från kommunen avgör vad du har rätt att få hjälp och stöd med och i vilken omfattning.

Kundlås

Som kund hos oss får du ett lås på insidan av din dörr. Du kan låsa precis som vanligt. Personalen använder sedan sin mobiltelefon för att låsa upp. Kundlås innebär en större säkerhet för dig.

Medarbetarna använder även mobiltelefonen för att registrera exakt vilken tid de har varit hos dig så att du ska få en korrekt räkning. Telefonen är ett av medarbetarnas arbetsredskap. Fråga dem gärna så berättar de mer.

Kontaktman

När du får hemtjänst får du också en kontaktman som fungerar som ett extra stöd och som du alltid kan vända dig till vid frågor och funderingar. Kontaktmannen och du skriver tillsammans en genomförandeplan för hur just du vill ha det hemma hos dig.

Så fungerar avgiften

Vård- och omsorgsförvaltningen tar ut en avgift för hemtjänsten. Du betalar för den tid som utförs och betalning sker i efterskott per månad. Det finns ett timpris men också ett högkostnadsskydd (maxtaxa). Ingen betalar mer än maxtaxan för sin hemtjänst. Om du fyller i och skickar in blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan räknar vi ut din betalningsförmåga. Det kan göra att hemtjänsten blir billigare för dig. Om du väljer att inte skicka in blanketten betalar du det aktuella timpriset upp till maxtaxan.

Serviceinsatser och personlig omvårdnad

Hemtjänsten kan hjälpa dig med servicetjänster som till exempel:

 • inköp och ärenden
 • tvätt
 • städning
 • hemkörning av matlåda
 • ledsagning eller avlösning i hemmet
 • social aktivitet som samvaro eller promenad

Du kan också få hjälp med personlig omvårdnad som till exempel:

 • på- och avklädning
 • tillsyn
 • toalettbesök
 • dusch och annan hygien.

Viktigt att tänka på

För att du ska få så bra hjälp som möjligt behöver du ha bra utrustning hemma, till exempel väl fungerande dammsugare, rengöringsmedel, mopp, schampo och tvättmedel. Om det saknas något kan personalen hjälpa dig att handla det vid första städtillfället.

Om du har speciella önskemål vad gäller tider och dagar gör vi vårt bästa för att det ska bli som du önskar. Tyvärr går det inte alltid och det kan hända saker som gör att det inte blir som vi tänkt.

Aktiviteter

Som kund hos Hummelsta hemtjänst kan du även delta i aktiviteterna på Åsundagårdens träffpunkt. Öppet vardagar utom torsdagar.

På Åsundagården finns det en restaurang där det serveras lunch klockan 12 och middag klockan 17.30.

Avgifter

Vård- och omsorgsförvaltningen tar ut en avgift för hemtjänsten. Du betalar för den tid som utförs och betalning sker i efterskott per månad. Det finns ett timpris men också ett högkostnadsskydd (maxtaxa). Ingen betalar mer än maxtaxan för sin hemtjänst.

Om du fyller i och skickar in blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan räknar vi ut din betalningsförmåga. Det kan göra att hemtjänsten blir billigare för dig. Om du väljer att inte skicka in blanketten betalar du det aktuella timpriset upp till maxtaxan.

Så här tycker kunderna

Socialstyrelsen gör en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänsten som heter Vad tycker de äldre om äldreomsorgen. Från 2020 års enkätundersökning fick Hummelsta hemtjänst följande resultat:

 • 100 procent positiva svar
 • 0 procent neutrala eller negativa svar

Relaterad information