Stöd och utbildning till föräldrar

Vi kan ge dig stöd och råd i familjefrågor eller efter en separation genom utbildningar och familjerådgivning. Vi har också en stödgrupp för barn till skilda föräldrar.

Hitta på sidan

Om ni har separerat och inte kan komma överens i frågor om ert barn erbjuder familjerätten samarbets­samtal. Anmäl ert intresse via vår blankett så kontaktar vi er.

Samarbetssamtalen är frivilliga och bygger på att båda föräldrarna är motiverade att vara med. Vi inleder alltid de gemensamma samtalen med enskilda samtal med var och en av föräldrarna. Kontakta familjerätten för att få veta mer.

Vi erbjuder också föräldrautbildningen Barn i föräldrars fokus (BIFF). Den riktar sig till separerade föräldrar och har fokus på hur barn påverkas efter föräldrars separation och hur du som förälder kan stötta ditt barn. Utbildningen är framtagen av Rädda Barnen.

Familjerådgivningen är för dig som är vuxen och har svårigheter i par- och familjerelationer. Hos familjerådgivningen kan du prata om och bearbeta de problem eller konflikter du och din partner har. 

I Enköpings kommun är det A&L Psykoterapi AB som ger familjerådgivning.

Du kan komma hit eller boka digital samtal ensam, tillsammans med din partner eller andra familjemedlemmar. Vi finns på Munksundsgatan 11 i Enköping. Vi vill ge par och familjer hopp och bästa förutsättningar i sina relationer. Det gäller både om ni vill fortsätta leva tillsammans eller bestämmer er för att separera.

Ring eller skicka e-post om du vill besöka oss eller boka digitalt samtal. Du kan även gå in på A&L Psykoterapis webbplats och fylla i ett kontaktformulär så svarar vi via e-post.

Vi har tystnadsplikt och skriver inga journaler. Det är väldigt olika hur många besök som behövs. Vissa kommer någon enstaka gång, medan andra kommer flera gånger.

Du kan max göra sex besök. Du betalar 250 kronor vid varje tillfälle. Du kan betala med Swish eller ett inbetalningskort som du får av oss.

Efter en separation eller skilsmässa kan det vara svårt att komma överens i frågor som gäller barnen. Vi kan ge dig stöd och råd.

Familjerätten kan hjälpa dig i frågor om vårdnad, boende, umgänge, barnens försörjning eller kommunikationen mellan föräldrarna.

Familjerätten arbetar också med adoptionsfrågor samt utredningar på uppdrag av tingsrätten gällande vårdnad, umgänge och boende.

Ni kan kontakta oss eller via vår blankett anmäla intresse för samarbetssamtal.

Fastställande av faderskap och föräldraskap

Från och med 1 januari 2022 öppnas möjligheten att bekräfta sitt föräldraskap via en enkel e-tjänst på skatteverkets webbplats. Bekräftelsen ska göras under de första 14 dagarna. Vid oklarheter går det fortfarande att göra bekräftelse genom besök hos Familjerätten.

Kontakt

Adress: Källgatan 4–6, 749 35 Enköping

Telefon till familjerätten: 0171-62 57 84, 0171-62 52 63 och 0171-62 66 62

Telefon gällande faderskapsfrågor: 0171-62 51 12

Öppettider: Måndag–fredag klockan 7.30–16.30.

Familjens hus är socialförvaltningens öppenvård för familjer med barn 0–20 år. Vi hjälper till med råd och stöd i familjefrågor.

Föräldrautbildningarna är anpassade utifrån barnets ålder och vilka utmaningar du kan ställas inför i den delen av barnets utveckling.

Vi erbjuder även familje­behandlingen Blomstra föräldrastöd för dig med barn i åldern 0–6 år, där målet är att att förbättra bandet mellan dig och ditt barn.

Det kostar ingenting att vara med på våra föräldrautbildningar eller familjebehandlingen Blomstra. På vissa av våra föräldrautbildningar erbjuder vi barnvakt medan du går utbildningen.

Blomstra föräldrastöd är en dagverksamhet som erbjuder stöd i föräldraskapet till familjer med barn i åldern 0–6 år. Vi är en del av Familjens hus.

På Blomstra ger vi råd och stöd så att du som förälder utvecklas i föräldrar­ollen och får familjelivet att fungera bra. Vi erbjuder flera olika behandlingsalternativ och försöker hitta det som passar familjen bäst. Det kan handla om frågor som:

 • Hur får jag mitt barn att lyssna bättre?
 • Mitt barn kan inte sitta still
 • Vi får inte till fungerande rutiner i familjen
 • Jag känner mig ifrågasatt som förälder
 • Föräldraskapet har inte blivit som jag tänkt mig
 • Jag har inte de rätta känslorna för mitt barn
 • Jag känner mig ensam i min roll som förälder
 • Mitt barn vill inte äta eller sova

Kontakt

Adress: Mejerigatan 11, 745 62 Enköping

Telefon: 0171-62 70 30

Familjens hus mottagningstelefon: 0171-62 70 07

E-post: familjenshus@enkoping.se

Öppettider: dagtid måndag–fredag utifrån överenskommelse

BIFF är en utbildning för föräldrar med fokus på hur barn påverkas efter föräldrars separation och hur du som förälder kan stötta ditt barn. Utbildningen är framtagen av Rädda Barnen.

Tillsammans med föräldrar i liknande situation får du ta del av kunskap om barns behov vid föräldrars separation och möjlighet till diskussion.

Vi pratar om frågor som:

 • barns behov och situation i konflikter
 • barns rättigheter
 • kommunikation mellan föräldrar.

Vi träffas digitalt över Skype tre tillfällen varje vecka i en grupp med 4–8 deltagare. Du är aldrig i samma grupp som barnets andra förälder. Varje träff är cirka två timmar lång och den är antingen på dagtid eller kvällstid. Vi dokumenterar ingenting.

Utbildningen kostar ingenting.

Vill du utveckla din föräldraroll eller få tips, råd och stöd för hur du kan hantera familjelivet och din roll som förälder? Då kan du anmäla dig till vår kostnadsfria föräldrautbildning COPE. Vi hjälper dig utveckla strategier som förstärker positiva beteenden hos barn och som bryter och förebygger negativa.

COPE finns i två varianter, en som vänder sig till dig med barn 3–12 år och en till sig som är tonårsförälder med barn upp till 18 år.

Vi hjälper dig att utvecklas

Att vara förälder är fantastiskt och glädjande. Det finns ändå tillfällen då du kan känna att du behöver stöd och ny inspiration i din föräldraroll. Det kan vara svårt som förälder att veta hur du ska hantera alla situationer eller bråk och konflikter som kan uppstå.

 • Undrar du hur andra föräldrar gör?
 • Gör inte ditt barn som du säger och du kan ibland bli väldigt arg?
 • Är det vanligt med syskonbråk eller skriker de och bråkar för att få sin vilja igenom?
 • Har du kört fast i gamla spår och behöver hjälp med att bryta den negativa spiralen?
 • Behöver du hitta nya sätt och strategier för att bättre förstå och hantera ditt barns beteende?
 • Vill du förebygga att problem uppstår?

Målet med utbildningen

 • att stärka ditt självförtroende
 • att utveckla din roll som förälder
 • att du ska känna att du är en tillräckligt bra förälder
 • att utbyta erfarenheter med andra föräldrar
 • att utveckla praktiska och konkreta redskap och strategier i ditt föräldraskap.

Frågor?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Ann-Charlott.

E-post: ann-charlotte.silen@enkoping.se

Anmäl dig till COPE barn

Kursen kostar ingenting. Vi ses en gång i veckan vid 7-9 tillfällen. Vid varje träff går vi tillsammans igenom en ny strategi som du kan ha användning av i föräldrarollen.

Det är bra om båda föräldrarna kan delta, men det går lika bra att du kommer själv eller tillsammans med någon annan som känner barnet. Ange i anmälan antal deltagare.

Kursen startar 2 mars 2022 klockan 18.00–20.00.

Kursledare: Mikaela Jonsson och Lova Östlund Sylvan. Information om lokal kommer senare. Vid förändrade restriktioner kan kursen bli webbbaserad.

Anmäl senast 7 februari med antal deltagare genom att mejla Ann-Charlott.

E-post: ann-charlotte.silen@enkoping.se
Telefon: 079-098 04 71

Anmäl dig till COPE ungdom

Kursen kostar ingenting. Vi ses digitalt en gång i veckan vid sju tillfällen. Vid varje träff går vi tillsammans igenom en ny strategi som du har användning av i föräldrarollen.

Den webbaserade kursen har sin grund i evidensbaserade strategier. Du som förälder arbetar hemma med kursen och tillsammans med din coach och föräldragrupp ges en uppföljning varje vecka på 40 minuter efter genomgången strategi.

Det är bra om båda föräldrarna kan komma, men det går lika bra att du kommer själv eller tillsammans med någon annan som känner barnet. Ange i anmälan antal deltagare.

Kursen planeras att starta våren 2022 beroende på antal anmälningar. Information om tid får ni vid anmälan.

E-post: ann-charlotte.silen@enkoping.se
Telefon: 079-098 04 71

Prata med föräldrar som gått utbildningen

Om du vill kan du ställa frågor till våra referensföräldrar som har gått utbildningen tidigare.

Linnea Maurd.

Telefon: 070-874 78 28

Daniel Maurd.

Telefon: 070-660 61 68