Trafiksäkerhet

I ett bostadsområde är det extra viktigt med en säker trafikmiljö. Sänkt hastighet är en av de absolut viktigaste faktorerna för att öka trafiksäkerheten.

Nya hastigheter i Enköping

Vi ändrar hastighetsgränserna under 2024 och 2025 för att öka trafiksäkerheten. Alla stadsdelar får på sikt nya hastighetsgränser.

Vi gör det för att skapa en trygg och säker gatumiljö. Dessutom ska de nya hastigheterna ge ökad tillgänglighet och bättre samspel mellan cyklister, gångtrafikanter, bilister och kollektivtrafik.

De nya hastigheterna är 30, 40 och 60 kilometer i timmen. Dessa ersätter på sikt dagens 30, 50 och 70 kilometer i timmen.

De nya hastigheterna är anpassade till vägarnas säkerhet och standard.

Hastigheten kan både sänkas och höjas

På vissa gator sänker vi hastigheten och på andra höjer vi hastigheten. Det är gatans förutsättningar som avgör vad som lämpar sig just där. Hastighetsgränserna höjs på vissa gator som är anpassade för att klara en högre hastighet utan att trafiksäkerheten försämras. De nya hastigheterna bidrar därför också till att det går lättare att komma fram.

Andra åtgärder för att sänka hastigheterna

När vi bygger om eller bygger nya vägar utformar vi dem så att det ska vara enkelt att hålla rätt hastighet. Vi bygger bland annat farthinder, cirkulationsplatser och anlägger planteringar för att hålla ner hastigheten.

Vi arbetar också med att öka trafiksäkerheten vid övergångställen och passager.

Vem ansvarar för vilka vägar?

I tätbebyggda områden är det i de flesta fall kommunen som är väghållare. Det betyder att kommunen ska sköta vägarna inom området.

Trafikverket ansvarar för det statliga vägnätet, medan enskilda personer eller vägsamfälligheter ansvarar för enskilda vägar. 

Blomlådor och mobila farthinder

Vi använder inte längre blomlådor eller andra mobila farthinder. Anledningen är att de kan flyttas och då bidra till trafikolyckor. Vi har därför av samma anledning tagit bort möjligheten att ansöka om att få ställa ut blomlådor eller farthinder på kommunala gator. 

Om du ställer ut ett eget farthinder på en kommunal gata är det egenmäktigt förfarande och förbjudet. Vi har då rätten att ta bort hindren utan att ersätta den som ställt ut dem. 

Vi gör hastighets­mätningar

Vi arbetar med att göra hastighetsmätningar på våra gator. Beroende på mätningarnas resultat utreder vi om det behövs en åtgärd på gatan, och isåfall vilken typ. 

Vanligtvis anlägger vi inte farthinder på gator där hastighets­begränsningen redan är 30 kilometer i timmen. Vi måste avväga hur stor effekt på hastigheten en åtgärd har i förhållande till kostnaden för anläggandet, drift och underhåll samt livslängd. Därför kan vi sällan tillmötesgå alla önskemål.

Boende bidrar till hastigheten

På många mindre gator är det till stor del de boende själva som utgör trafikanterna och ett första steg är att prata med sina grannar, bostadsrättsföreningen eller samfälligheten.

Enligt trafikförordningen har alla bilister ett ansvar att anpassa sin hastighet efter rådande situation och trafikregler. Höga hastigheter är ett polisiärt ärende och därför rekommenderar vi att boende kontaktar polisen.

En gata eller väg är ingen lekplats oavsett trafikmängd

Tänk på att en gata eller väg inte är en säker lekplats för barn, även om den är liten och har lite trafik. 

Det är föräldrarnas ansvar att se till att barn inte leker på gatan, då det utgör en säkerhetsrisk för barnen. Barn uppnår ett trafikmoget beteende först i tolvårsåldern. Därför bör barn endast vistas i trafik med vuxet sällskap.

Låt inte dina häckar och buskar skymma trafiken

Enköpings kommun vill ge dig en säker trafikmiljö. Till vår hjälp har vi polis, räddningstjänst, näringsliv och olika intresseorganisationer.

Men vi behöver också din hjälp. Se därför till att häckar och buskar inte skymmer sikten i trafiken. Det leder till en säkrare trafikmiljö.

Varje år skadas nämligen människor på grund av skymd sikt. Vi rekommenderar att du genomför några enkla åtgärder före och under sommaren, som på lång sikt kan minska skador och rädda liv. I den här foldern får du som är tomtägare veta mer om hur du kan förbättra säkerheten.

Regler kring häckar, träd och buskar

Genom att hålla buskar och häckar låga nära korsningar förbättrar du sikten och gör trafiksäkerheten bättre. Kommunen arbetar med att skapa trafiksäkra miljöer på gator och allmänna platser. Det gör vi tillsammans med Trafikverket, polisen och olika intresseorganisationer.​

Det som är viktigt är att häcken inte skymmer sikten för de som går, cyklar eller kör bil. Häcken bör därför inte vara högre än 80 centimeter nära en korsning.

​Den som vill gå på en trottoar utanför ett hus ska kunna göra det utan att störas av träd och buskar som vuxit ut från tomten innanför. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att växtligheten inte växer för långt ut över trottoaren.

Några tips om träd och buskar

För att behålla bra sikt är det viktigt att förutse trädens utveckling redan då de planteras. Tänk på hur stora de kan bli och placera dem tillräckligt långt från vägen.

Växterna breder ut sig olika mycket beroende på art, jord, klimatzon och hur bra du sköter om dem. Vill du vill ha mer information kan du prata med plantskolorna, som ger dig tips på arter som passar din trädgårds klimat och funktion. Där kan du också få skötselråd.

Tänk på att stora buskar och träd bör planteras minst 2 meter innanför tomtgränsen. Häck- och buskplantor bör planteras 60 centimeter innanför gränsen.

Illustration av hur buskar och träd bör planteras på tomten. Se beskrivning innan bilden.

Hur hög bör häcken vara?

Utfart mot gata

Om du har en utfart mot en gata eller gångbana bör växterna inte vara högre än 80 centimeter, inom en triangel med fri sikt minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan.

Illustration av hur höga buskar får vara vid utfart mot gata. Se beskrivning innan bilden.

Tomt intill gata

Häckar, buskar och träd får bara växa på den egna tomten. Om de i stället växer ut över en gata eller en gångbana måste du se till att det finns fri höjd för trafikanter att passera. Höjden måste vara minst 2,5 meter över en gångbana, 3,2 meter över en cykelbana och 4,6 meter över en körbana.

Illustration av hur mycket växtlighet får sticka ut från tomten över gångbana, cykelbana och körbana. Se beskrivning innan bilden.

Hörntomt

Om din tomt ligger intill en gångbana, en cykelbana eller en gata får växterna inte vara högre än 80 centimeter, inom en triangel med fri sikt minst 10 meter på varje sida.

Bilderna på sidan är hämtade från Kommunförbundet. Enköping 160502.

Illustration av hur höga buskarna får vara om man har en hörntomt. Se beskrivning innan bilden.