Distanskurser

Vuxenutbildningen har upphandlat distanskurser med externt utbildningsföretag.

Kurser som inte finns i vårt utbud kan i vissa fall erbjudas som distansutbildning. Möjligheterna är begränsade då vi endast beviljar kurser som behövs för behörighet till vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Vad innebär distansstudier?

Distansstudier betyder att du studerar själv hemifrån. Du har inga lektioner på skolan och du träffar heller aldrig din lärare fysiskt.

Vad krävs för distansstudier?

För att kunna studera på distans behöver du ha en dator med internetuppkoppling. Datorn behöver ha en fungerande webbkamera. Du behöver också Office-paketet eller motsvarande så att du kan skicka in dokument till läraren

För vem passar distansstudier?

Distansstudier passar bäst för dig som redan har god studievana. Eftersom kurserna till stor del består av självstudier, men med viss handledning, behöver du hög motivation och dessutom god självdisciplin.

Om du läser på distans håller du kontakten med din lärare via lärplattform eller e-post. Det är viktigt att du fullföljer din studieplanering. Du behöver vara aktiv i kursen och komma igång direkt vid kursstarten. Sedan loggar du in och arbetar i lärplattformen varje vecka.

Observera att det kan vara annan kurslitteratur på distansutbildningarna än på Komvux.

Boka tid med en studievägledare för att diskutera dina val av kurser. Du bokar själv tiden genom vårt bokningssytem.

Hur fungerar det?

I lärplattformen Novo gör du dina uppgifter och där hittar du bland annat:

  • Information om kursen och betyg
  • Information om din webblärare
  • Information om hur du bokar muntlig examination ”ME” med din webblärare – du bokar examinationstiden själv när du genomfört halva kursen
  • Studieguider – tillägg till litteraturen
  • ”Testa dig själv” – självrättande test
  • Dina skriftliga arbetsuppgifter – Uppdrag/Prov – information om hur du skickar dem till webbläraren

I Novo finns det dessutom ett antal korta instruktionsfilmer där du kan lära dig mer om de viktigaste begreppen och momenten som du kan komma i kontakt med när du arbetar i Novo. Glöm inte att spara ditt arbete ofta när du arbetar i Novo.

Kurslitteratur

Under respektive kurs i Novo ser du vilken kurslitteratur du ska ha. Det är inte alla kurser som har böcker utan vissa läser man via studieguiden och då finns det länkar till de sidorna.

Prov

Du gör prov genom att ha en muntlig examination med en lärare, via datorn.

Du bokar själv tid för din muntliga examination när du genomfört halva kursen.

Examinationen genomför du i Adobe Connect som är ett kostnadsfritt program som du laddar ner till din dator. För att genomföra den muntliga examinationen behöver du en dator med internet, hörlurar och en webbkamera. Vid examinationen behöver du visa legitimation. Information om hur du går tillväga finns i Novo.

Nationellt prov

Nationellt prov (NP) gör du i Uppsala. Om det ingår NP i din kurs hittar du information om detta i Novo. Du ska då anmäla dig till NP på E-postadress: npdistans@hermods.se Information du behöver anmäla är: namn, personnummer, kurs, kommunen du studerar via och datum du vill skriva provet.

Nationellt prov skrivs varje fredag och anmälan till provet ska göras senast 14 dagar innan provtillfället. Kallelse skickas ut veckan innan provet. Mer information om nationellt prov finns på hermods.se. Skriv i sökrutan ”nationellt prov Uppsala” och klicka dig in till Uppsalas sida. Under rubriken ”Flex” finns en länk till mer infomation som kan vara bra för dig att veta.

Regelverk om du inte klarar kursen

Tänk på att det inte går att ändra studietakt eller få förlängning på din kurs.

Får du betyget F i en kurs har du möjlighet att göra en F-prövning hos Hermods inom 3 månader. Har du läst samma kurs två gånger och fått F i betyg behöver du boka tid hos studievägledare på Komvux i Enköping: syv.komvux@enkoping.se

Kontakta Hermods om du har frågor om kursen

Öppettider: Måndag - fredag 9.00 – 16.00
Kvällsöppet: Måndag och onsdag 17.00 - 19.00
Helg: Lördag och söndag 12.00 - 15.00
Telefonnummer: 010-142 10 00
E-postadress: studerandeservice@hermods.se

Frånvaro

Om du har varit inaktiv/inte loggat in i Novo på 21 dagar blir kursen automatiskt avbruten. Då har du förlorat din utbildningsplats.

Om du skulle bli sjuk längre än 7 kalenderdagar måste du besöka läkare för att bli sjukskriven och få ett läkarintyg. Vid sjukskrivning får du meddela CSN.

Hur ansöker jag?

Du ansöker genom att göra en webbansökan. Du loggar in med ditt BankID.

På ansökningssidan ser du även datum för kursstarter.

Följ länken till ansökningssidan

Vad händer efter att jag har ansökt?

När sista ansökningsdatum har varit får du ett svar på din e-post om du har blivit beviljad att läsa kursen eller inte.

Om du har blivit beviljad, får du ett antagningsmail från Hermods med information om hur distansstudierna går till. Avvakta informationen. Kom ihåg att även kontrollera i din Skräppost-mapp! I mailet finns dina inloggningsuppgifter till den digitala lärplattformen Novo. Logga in och starta din kurs.

Observera att det kan vara annan kurslitteratur på Hermods än på Komvux.

Välkommen till Novo

Logga in och byt lösenord

Kontaktvägar och FAQ