Undersköterska

Utbildningen är på distans med självstudier och det tar cirka 1,5 år om du läser på heltid. Om du arbetar samtidigt så läser du på halvtid under 3 år.

Allmän info om undersköterske­utbildning

Utbildningen är på gymnasienivå, med kurser på totalt 1500 poäng. Inom vuxenutbildningen sker studierna löpande under året, utan uppehåll och lov. I utbildningen ingår att du gör praktik/APL (arbetsplatsförlagt lärande).

I undersköterskeutbildningen är det mycket teori att läsa, även om yrket är väldigt praktiskt. Fundera på hur du lär dig bäst! Självstudier på distans? Tillsammans med lärare och elever? På en arbetsplats? Det finns flera olika alternativ.

Det finns extrastöd för er som går undersköterskeutbildning på distans. Gunilla Karlberg finns på plats på Komvux plan 4 måndag 14 december 17-19. Drop-in, max 7 elever åt gången. Fler tider meddelas i januari.

 

Kursstart

22 mars 2021

Ansökningsperiod

20 januari – 25 februari 2021


Ansökan

Om du har frågor, kontakta våra studievägledare.

Kontaktuppgifter studievägledarna

Självstudier på distans

En eller två gånger per år startar vi en distansutbildning till undersköterska. Du studerar självständigt hemma vid din dator och kommunicerar digitalt med lärarna. Du får uppgifter och instruktioner via en lärplattform. Du håller kontakten med din lärare via e-post och ibland telefon beroende på vad ni kommer överens om. Det är viktigt att du följer din studieplanering. Du behöver vara aktiv i kursen och logga in i lärplattformen varje vecka.

Du behöver ha en dator med internet, en webbkamera (för ID-kontroll) och programmet Adobe Connect. Det kan också vara bra med ett headset, som kombinerar hörlurar med en mikrofon.

I utbildningen ingår praktik som kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Alla elever ska göra APL (oavsett tidigare arbetslivserfarenhet) och den går inte att validera bort. Vi följer "Förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning".

Vid starten läser alla elever gemensamma baskurser. Efter det kan du välja någon av dessa inriktningar:

  • Äldreomsorg
  • Funktionsnedsättning
  • Psykiatri / Socialt behandlingsarbete

Vi kan just nu inte erbjuda inriktningen Hälso- och sjukvård på vår distansutbildning, då det är problem att få praktikplatser inom akutsjukvård.

Länk till Yrkespaket Undersköterska på Skolverkets webbplats

Det här behöver du bifoga i din ansökan

  • Godkända betyg som styrker att du har rätt förkunskaper, betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå/grundskola. Om du inte har betyg kan du göra ett nivåtest som visar att du har motsvarande kunskaper.
  • Ett personligt brev där du berättar om varför du söker utbildningen. Har du någon erfarenhet inom yrket?
  • Ett arbetslöshetsintyg, om du är inskriven på Arbetsförmedlingen.
  • Ett anställningsbevis/arbetsgivarintyg, om du arbetar. Extra viktigt om du riskerar att bli arbetslös eller om du har tillfällig anställning.

Du kan fylla i ansökan digitalt och mejla den till antagningsenheten.vux@enkoping.se

Du kan även lämna din ansökan i receptionen hos Komvux på Korsängsgatan 12 i Enköping eller posta den till Enköpings kommun, UF Komvux, 745 80 Enköping.

Se till att din ansökan kommer in före sista ansökningsdag!

Vad händer med din ansökan?

När din kompletta ansökan kommit in, beslutar Komvux om du blir antagen till utbildningen. Om många söker till utbildningen, måste antagningsenheten göra ett urval. Vuxenutbildningens uppdrag är att prioritera de med kort tidigare utbildning. Antagningen görs i enlighet med 3 kap 7 § i Förordning om kommunal vuxenutbildning (SFS 2011:1 108). Du kommer att få meddelande via e-post om du blir antagen till utbildningen eller inte.

Skaffa hälsointyg inför APL

Du som studerar till undersköterska och ska ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL) behöver ett hälsointyg. Det får du genom att fylla i en hälsodeklaration som du får bedömd av oss. Om du saknar ett hälsointyg kan du inte gå ut på APL.

Hälsodeklarationen behöver du lämna in till oss fysiskt, den går alltså inte att mejla till oss. Du kan lämna in den i receptionen, i vår brevlåda eller skicka med post. Vi kan även hjälpa dig fylla i hälsodeklarationen i receptionen.

Du hittar hälsodeklarationen på Region Uppsalas webbplats.

Länk till hälsodeklarationen på Region Uppsalas webbplats

När hälsodeklarationen är ifylld gör vi en bedömning av den. Om din hälsodeklaration är godkänd får du ett hälsointyg av oss, som gäller under hela studieperioden. Om din hälsodeklaration inte godkänns behöver du uppsöka en vårdcentral för att åtgärda de punkter du inte godkänts på. När problemen åtgärdats begär du ett skriftligt läkarutlåtande som du lämnar till oss.

Välkommen till Novo

Logga in och byt lösenord

Kontaktvägar och FAQ