Vandra i Enköping

Vi har vandringsleder för pulshöjande promenader och mysiga dagsutflykter.

Vandra och upptäck idylliskt landskap

Att vandra är ett av de bästa och enklaste sätten att upptäcka ett landskap. Det kräver varken förkunskaper, utrustning eller särskilt bra kondition – alla kan vandra. Du får tid att tänka och upptäcka allt smått och stort längs med färdvägen: sällsynta växter, skygga djur och minnen av tidigare generationer. Trafikens brus är avlägset, lugnet avbryts endast av fågelkvitter, vindens sus genom träden och kanske en och annan hackspett. Unna dig en paus från vardagen, själv eller med hela familjen.

Det behövs inte mycket utrustning för att vandra. Viktigast är skorna, bra ingångna vandringskängor eller gympadojor. Har det varit blött en längre tid kan det vara säkrast att välja gummistövlar. Kikare är roligt att ha med sig, liksom en karta. Glöm inte heller något att samla bär och svamp i – naturens skafferi är välfyllt!

Upplandsleden och Hälsans stig

I Enköpingstrakten finns det gott om omväxlande och lättvandrade områden. Om du inte känner dig hemma i skog och mark kan du följa markerade leder. Den längsta är Upplandsleden, som sträcker sig genom hela Uppland. Från södra Trögdens mälarstränder kan du vandra till natursköna Skattmansöådalen och vidare norrut. Du går bland annat på Enköpingsåsen, genom flack slättbygd och böljande landskap med en del skog. På några håll finns slingor på leden som möjliggör en kortare rundtur.

Vill du ta en längre promenad inne i Enköping kan du välja Hälsans Stig som startar vid Åpromenaden. Den är sex kilometer lång och tar dig genom stadens centrum och flera parker.

Se Upplandsleden på karta

Se Hälsans stig på karta

Foto på en skylt vid upplandsleden.

Foto: Thomas Henrikson

Torslunda­slingan

En vandringstur på drygt sju kilometer är ett trevligt sätt att uppleva både Vånsjöåsen och Torslundagropen. Det är en rundslinga som anknyter till Upplandsleden och vandringen går på stigar, åkervägar och en kort sträcka på landsväg. Start och parkering vid Vånsjöåsens naturreservat.

Härnevi kyrka och Rotbrunna

Härnevi kyrka är en idyll. Lummiga lövträd och välklippta gräsmattor omger den lilla vitputsade medeltidskyrkan. Kyrkstallarna ligger kvar på andra sidan bygatan och i det faluröda församlingshemmet kan du under sommaren dricka kaffe och äta hembakta kakor vid uteserveringens gjutjärnsmöbler. Kaféet drivs av ungdomar från trakten som inte bara bakar, kokar kaffe och serverar vid bordet, utan även kunnigt guidar i kyrkan.

I kyrkan myllrar det av bilder på väggar och tak. Det är Albertus Pictor som i slutet av 1400-talet prydde kyrkan med bibliska figurer, lipande troll, helgon och exotiska djur. För många generationer Härnevibor var förmodligen Simsons lejon, till vänster i kortaket, det närmsta de någonsin kom ett sådant vilddjur.

Ta en paus och ha picknick

Härnevi och Härkeberga kyrkor, på bara en halvmils avstånd från varandra, har några av Sveriges, och världens, främsta medeltida målningar. Ta tillfället i akt och besök båda kyrkorna! Vid den tjärade klockstapeln från 1700-talet är det kvällssol. Platsen rekommenderas för en stilla picknick! Fortsätt gärna vägen genom Rotbrunna. Det är Bullerbyidyllen i kvadrat, med välbevarade gårdar med snickarglädje och glasverandor. Den årligen återkommande bymarknaden i juni är ett bra tillfälle att besöka den gamla radbyn.

Lillkyrka fornstig

Lillkyrka fornstig är en lättpromenerad vandringsslinga på tre kilometer, genom skogs- och ängsmark. På vägen kan du stanna till vid olika stationer och läsa om bland annat gamla kvarnar och järnåldersgravar som du passerar. Turen blir trivsam och skyltarna är informationsrika och inspirerar till intressanta samtal under promenadens gång.

Det är spännande att lära sig mer om alla spår av förgånget liv som finns ute i naturen, bara man har rätt glasögon på. En favorit är stången som visar hur högt vattnet har stått vid olika tidpunkter i historien. Den ger en konkret bild av landhöjningen och det blir lättare att förstå hur mycket landskapet har förändrats. Fornstigen börjar vid Lillkyrka skola, där det finns gott om parkeringsplatser. På samma ställe startar också Lillkyrka motionsspår, som är belyst och har slingor på en och en halv respektive två och en halv kilometer.

Se lillkyrka fornstig i Enköpings besökskarta

Äsåsen och Äs puss

Äsåsen är skogsbevuxen men här och var erbjuds goda utblickar över det omgivande slättlandskapet. Här uppe är det rofullt. Vinden susar i tallar och granar, marken täcks av lila ljung och skira gräs – som gjort för promenader. En fin vandringsslinga på cirka två och en halv kilometer hjälper dig att upptäcka åsen. På krönet följer den en gammal stig som använts i årtusenden. Så småningom leder den fram till en stor och ståtlig gravhög som kallas Nunneklostret. Det finns flera iordningställda rastplatser längs vandringsslingan, så ta med dig kaffekorgen!

Stanna till vid sjön Äs puss

Intill åsen ligger den lilla sjön Äs puss med en fin rastplats i strandkanten. Slå dig ner en stund, njut av fågellivet och utsikten över det öppna åkerlandskapet. Den här typen av sjö kallas för åsgrop och bildades när inlandsisen smälte för drygt 10 000 år sedan. Det gick till så här: Ett stort isberg bäddades in i avlagringarna från den smältande isälven. När det inbäddade isberget så småningom smälte, bildades en grop där det hade legat. Gropen fylldes av smältvattnet och blev den lilla sjön.

Se Äsåsen och Äs puss i Enköpings besökskarta

Hagalund

Naturreservatet Hagalund är ett gammalt kulturlandskap som formats av småskaligt lantbruk under mycket lång tid. Stora hassellundar, ormbunkar och mossbelupna block ger området en lite drömsk stämning, där solens strimmor silar ner genom lövverket. En markerad vandringsstig tar dig runt reservatet.På din tur möter du betande kor, reservatets viktigaste medarbetare, som är förutsättningen för att naturens karaktär bibehålls. Hela området andas stillhet och lugn och söker du en vilsam plats finns den här.

Nybylund och Kullabadet

En vacker vandringstur kan man göra i Nybylunds naturreservat. Från parkeringen utgår en lättframkomlig och välmarkerad stig som leder dig genom en lövsal av knippeformade hasselbuskar ner till Mälarstranden. På våren täcks marken av sippor, liljekonvalj och andra skira vårväxter. En höstpromenad är inte heller illa, med en matta av brinnande gula löv. Nötkråkan är ofta här på jakt efter hasselnötter och det finns gott om kvittrande småfåglar.

Missa inte badplatsen Kulla

En gång i tiden formades områdets vegetation av de betande djuren. Efter en tid utan betesdjur, ser nu Highland cattle till att lundområdet behåller sin speciella karaktär. Om man vill kan man äta sin matsäck i Nybylund, ett gott alternativ är dock den trivsamma badplatsen Kulla, som ligger en bit söder om naturreservatet. Gräsmattor, lite sand, några klippor, brygga och grillplats ger goda förutsättningar för en lyckad badutflykt. Utanför Kullabadet ser du Biskops-Arnö som hör till Håbo kommun. Även den väl värd ett besök för sina rika natur- och kulturvärden.

Härjarös naturreservat

Härjarö är ett ett naturreservat som omfattar Trögdens sydöstligaste halvö. Det är ett lättillgängligt och populärt utflyktsmål som med fördel kan göras till en heldagsutflykt. Ta dig ut i reservatet till någon av alla dess fina stränder, fiskeplatser eller svampställen. Naturreservatet är ett småkuperat barrskogsområde med många strövstigar, flera iordningsställda badplatser och släta klipphällar. Badplatsen vid Äppelnäsgrund är en trivsam liten vik som du når via en kortare promenad genom skogen. Du kan vandra kilometervis längs stranden, vid flera badplatser finns grillplatser som är välförsedda med ved.

I de bär- och svamprika markerna finns också gott om vilt och med lite tur kan du få se både älg och rådjur. Servicen för besökaren är god, det finns gott om informationsskyltar, markerade stigar och parkeringsplatser. Det går naturligtvis också att komma dit med båt.

Se Härjarö naturreservat i Enköpings besökskarta

Hitta fler vandringsleder i Enköping

Se fler vandringsleder i Enköping i besökskartan