Mat och måltider inom förskola och skola

Måltid inom förskola och skola lagas nästan alltid från grunden. Om ditt barn behöver specialkost eller anpassad måltid kan du ansöka om det. Är du pensionär kan du äta skollunch för en billig peng.

I Sverige serveras gratis mat i förskola och skola.  Maten som serveras i Enköpings kommunala skolor och förskolor lagas i kommunens egna tillagningskök.

Matsedel för Enköpings kommun

Vårt mål är att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat. Att redan från tidig ålder visa vad som är bra mat är viktigt för att långsiktigt förbättra folkhälsan. Matsedeln utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer om vad som är bra mat i förskola och skola. Varje kök planerar vilken mat som ska serveras. Eleverna har möjlighet att påverka menyn genom att delta i skolans matråd.

Specialkost och anpassade måltider

Specialkost

Specialkost är ett alternativ för den som inte kan äta vissa livsmedel av olika medicinska skäl till exempel födoämnesallergi eller intolerans mot vissa livsmedel. För att få detta beviljat behöver vårdnadshavare visa upp ett läkarintyg eller ett journalutdrag. Ansökan om specialkost ska göras innan varje nytt läsår startar eller när en förändring sker.

Anpassad måltid

Anpassad måltid är ett alternativ för den som till exempel har en bakomliggande neuropsyktiatrisk sjukdom, ätstörning, tugg- och sväljsvårigheter eller tillväxtproblem. Här kan man göra anpassning i själva måltidsmiljön men även i måltiden för att skolgången ska kunna genomföras. Ansökan om anpassad måltid ska uppdateras minst en gång per år.

Elever som inte tycker om enskilda livsmedel eller maträtter får anpassa sin måltid efter det utbud som erbjuds, så kallad önskekost serveras inte. Varje dag serveras två rätter, ett varierat salladsbord, smörgås och mjölk.

Vegetariskt, veganskt, fläskfritt eller halal

Vegetariskt alternativ erbjuds varje dag. För dig som önskar kost fri från fläskkött hänvisar vi till det vegetariska alternativet de dagar det inte serveras fläskfritt. För dig som önskar halal hänvisar vi till dagens alternativ med fisk eller vegetariska rätter. Vegankost måste man ansöka om.

Ansökan förskola

Specialkost, anpassad måltid, vegetariskt, fläskfritt samt halal.

Glöm ej visa upp läkarintyg/journalutdrag vid allergi eller intolerans.

Vegankost

För ansökan och information om vegankost måste du ansöka på en blankett. Kontkakta köket.

Ansökan grundskola

Specialkost och vegankost

Ansök via vår e-tjänst. Glöm inte att visa upp läkarintyg/journalutdrag inom 14 dagar. Som vårdnadshavare behöver du även meddela barnets mentor att ditt barn är i behov av specialkost.

Du kan även ansöka via vår blankett som du lämnar direkt till köket. Kontakta köket.

Anpassade måltider

Ansöka hos skolans elevhälsoteam som i dialog med inblandade parter ser över behovet av anpassad måltid. Finns det ett läkarintyg/journalutdrag får ni gärna visa upp det. Kom ihåg att meddela köket vid förändringar. 

Ansök om vegetariskt, fläskfritt eller halal

Ansökan behöver inte göras.

Ansökan gymnasiet

Specialkost, anpassad måltid och andra frågor om maten

Anmäl direkt till köket, kontakta kökschef eller mejla magnus.karlsson.b@enkoping.se

Så planerar och lagar vi maten

På 12 av de 13 kommunala skolorna lagas maten av kockar i det egna köket. En av skolorna får sin mat från Korsängsskolans skolkök. Varje dag serverar vi minst två varmrätter. En av dem är alltid vegetarisk.

All mat lagas så långt det är möjligt från grunden. Till varmrätten serveras en stor salladsbuffé, smörgås och mjölk. Vissa skolor bakar också sitt eget bröd.

På kommunens förskolor lagar vi maten på plats eller får maten från ett närliggande skolkök.  Våra kockar ansvarar för att barnen får goda och näringsriktiga måltider. 

Inköp av råvaror 

Alla inköp som vi gör för att laga mat i förskola och skola är styrd av upphandlingar. Då kan vi ställa krav på matens kvalitet och varifrån den kommer. Kraven i upphandlingen styrs av politiska beslut.

Vi köper kött  och chark samt mejeriprodukter från lokal leverantör. Övriga råvaror handlar vi från de upphandlade grossisterna. Några av de politiska målen handlar om att vi ska ha 25 procent ekologiskt och 75 procent från hållbart fiske. Andelen vegetabilier i maten ska öka. Inköp görs av socialt ansvarsfullt producerade produkter till exempel kaffe och bananer. Våra inköp ska också göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.

Vi tar emot skolmjölksstöd. Mjölken är delvis finaniserad av Europeiska garantifonden för jordbruk.

Logotyp: Europeiska garantifonden för jordbruket.

Skollunch för pensionärer

Du som är pensionär har möjlighet att äta skollunch vissa dagar i veckan. Det kan du göra i följande skolor: 

  • Westerlundska gymnasiet
  • S:t Ilianskolan
  • Fjärdhundraskolan

Vilka dagar och tider som gäller kan du se längre ned. 

Bakgrunden till initiativet är att bidra till nya möten mellan generationer. Ett annat mål är att minska ensamheten bland våra äldre.

Pris och betalning

Priset för en skollunch är 63 kronor och betalas genom betalsättet Swish. 

Här kan du som pensionär äta skollunch

Westerlundska gymnasiet

  • Tid: Onsdagar klockan 11 under skolterminen. Inga luncher från vecka 25 till och med måndag vecka 34.
  • Hur: Inskrivning görs i receptionen innan du går till skolmatsalen. 

S:t Ilianskolan

  • Tid: Måndagar och tisdagar klockan 11 under skolterminen. Inga luncher från vecka 25 till och med måndag vecka 34.
  • Hur: Inskrivning görs i receptionen innan du går till skolmatsalen.

Fjärdhundraskolan

  • Tid: Måndag till fredag klockan 12. Inga luncher från vecka 28  till och med vecka 31.
  • Hur: Inskrivning sker i skolmatsalen samtidigt som betalning visas upp.