Fakturor och autogiro

Så här gör du för att betala in till Enköpings kommun. Fakturor från oss kan gälla barnomsorg, äldreomsorg, hyror, ansökan om bygglov eller liknande.

Betala med faktura 

Vi använder bankgiro som inbetalningssätt. På fakturor från oss finns angivet vilket bankgironummer och OCR-nummer som ska anges vid inbetalningen.

Olika bankgironummer används för olika typer av fakturor. Om du betalar med eget inbetalningskort eller via Internetbank är det viktigt att ange rätt bankgironummer och OCR-nummer.

Fakturor från Enköpings kommun (barnomsorg, äldreomsorg, hyror, bygglov med mera):

 • BG 478-8246

Fakturor från VA (vatten och avloppsavgifter):

 • BG 5031-7239 

Betala utan faktura 

Vid inbetalning där du inte fått någon faktura, exempelvis vid inbetalning av statsbidrag, behöver du skriva vad inbetalningen gäller. Använd följande bankgiro och organisationsnummer till kommunen.

 • BG 230-8203
 • Organisationsnummer: 212000-0282

Autogiro

Autogiro är ett enkelt sätt att hålla reda på dina räkningar. Du får din pappersfaktura hemskickad, men betalningen sköts automatiskt av banken. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt konto för att kunna betala räkningen.

Första fakturan behöver du ofta betala som tidigare när du anmält autogiro. Det beror på så kallat brytdatum för betalning. Därefter löper betalningen via autogiro på automatiskt. 

Anmäl autogiro via blankett

För att få autogiro behöver du fylla i vår blankett för autogiroanmälan och skicka den till:

Enköpings kommun
Ekonomistöd
745 80 Enköping

Eventuell fullmakt ska bifogas autogiroanmälan. Blanketten kan inte skickas via e-post.

Din autogiro är kvar även om du väljer e-faktura

Har du autogirofunktion kvarstår den även om du anmäler dig för e-faktura. Då får du ingen pappersfaktura hem i brevlådan, utan en e-faktura  presenteras i Internetbanken och betalas via autogiro.

Elektronisk faktura (e-faktura)

Vi erbjuder dig som gör dina bankärenden på Internetbank att betala dina räkningar elektroniskt.

I stället för att få en pappersfaktura med ett inbetalningskort får du räkningen presenterad i din Internetbank. Där kan du titta på den på skärmen och sedan klicka för att godkänna betalningen. Det innebär att du slipper knappa i bankgironummer, OCR-nummer, datum och belopp.

 • E-faktura kan användas när du har ett kundnummer hos oss, till exempel barnomsorg eller äldreomsorg.
 • Påminnelse skickas ut som pappersfaktura.

Anmäl dig för e-faktura

Du anmäler dig till e-faktura i din Internetbank. De flesta banker kan hantera internetbanksfakturor. Om du är osäker, kontakta din bank för information.

Det finns två anmälningssidor för e-fakturor till oss.

 • För fakturor från Enköpings kommun (barnomsorg, äldreomsorg, hyror, bygglov med mera) väljer du ”Enköpings kommun”
 • Fakturor från VA (vatten och avloppsavgifter) hanteras i ett separat system. Om du vill ha elektroniska fakturor väljer du ”Enköpings kommun Vatten”

Du kan välja att få elektroniska fakturor från både ”Enköpings kommun” och ”Enköpings kommun Vatten”.

Elektronisk faktura – företag

Vi kan erbjuda dig som företagare, kommun eller myndighet elektronisk kundfaktura. Då ska du mejla följande uppgifter till oss:

 • företagsnamn
 • organisationsnummer
 • elektronisk identifierare (PEPPOL-ID, Parts-ID eller GLN-nr)
 • om det finns önskan om referens.

Er VAN-operatör är också bra att namnge.

E-post: kommunen@enkoping.se

Utlandsbetalning

Det går att betala till kommunen även om du befinner dig utomlands, men då måste du ange vårt IBAN-nummer (International Bank Account number) och BIC-kod (Bank Identifier Code). BIC kallades tidigare för SWIFT-kod.

 • IBAN: SE98 8000 0830 5525 4458 9498
 • SWIFT/BIC: SWEDSESS

Det går också att använda kommunens bankgiro 478-8246 eller att sätta in pengar direkt på kommunens bankkonto: 8305-5, 254 458 949-8 (Sparbanken). Samma IBAN och SWIFT/BIC-kod som ovan.

Obetalda fakturor

Om du har fått en faktura och inte betalar i tid skickas betalnings­påminnelse. Detta görs cirka 10 dagar efter fakturans förfallodag. 

Om fakturan ändå inte betalas skickas den vidare till det inkassobolag som kommunen anlitar för vidare åtgärder. Det medför att avgifter tillkommer.

Dröjsmålsräntan (Riksbankens referensränta + 8 procent på den ursprungliga skulden) tas ut om dröjsmålsräntan överstiger 50 kronor.

Anstånd med betalning

Om det finns särskilda skäl kan du få möjlighet att skjuta på din inbetalning. Det är samma sak som att bli beviljad anstånd med betalning. Hör i så fall av dig till oss via kontaktuppgifterna som finns på din faktura för att diskutera förutsättningarna.